Bel ons op 088 430 30 49

Verkoop, fusie en/of management buy-out, familie overdracht

  • Een management buy-out (MBO)

Bij een management buy-out wordt het bedrijf uitgekocht door het zittende management, waardoor het management de leiding krijgt over het bedrijf. Na deze buy-out gaat het bedrijf verder met de lopende zaken, maar werkt het in de meeste gevallen onder een andere naam.

  • Verkoop

Bij de verkoop van een bedrijf is een taxatierapport tevens wenselijk. Hierdoor heeft een bank meer zekerheid en weet de kopende partij wat de feitelijke waarde is van het betreffende bedrijf.

  • Fusie

Bij een fusie gaan twee zelfstandige economische of sociale eenheden samen verder als één geheel. Hierbij kan onderscheid worden gemaakt tussen een aandelenfusie en een bedrijfsfusie. Bij een aandelenfusie veranderen uitsluitend de aandelen van eigenaar. Bedrijf X koopt alle aandelen van bedrijf Y waardoor bedrijf Y dochter wordt van bedrijf X.

Bij een bedrijfsfusie koopt bedrijf X alle activa van bedrijf Y. Bedrijf X wordt hierdoor eigenaar van de onderneming. Belangrijk is dat de waarde van alle activa bekend is. 

  • Familieoverdracht

Er kan tevens worden gekozen voor het overdragen van het bedrijf aan familie. Dit kunnen bijvoorbeeld kinderen zijn. Wanneer er sprake is van meerdere kinderen, is het van belang tot een juiste waardering van inventaris te komen, zodat een ieder eerlijk bedeeld wordt.